technieken - Martin van Kampen

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

info

Alternatieve Fotografische Technieken

De foto’s die u op deze website ziet zijn gemaakt met behulp van zogenaamde alternatieve fotografische technieken. Met deze technieken worden alle technieken bedoeld anders dan de traditionele gelatine/zilver(zwart/wit) afdrukken. Het zijn vaak oude technieken die al vroeg in de 19e eeuw zijn ontstaan. Wetenschappers en fotografen zoals John Herschel, Louis Daguerre en William Henry Fox Talbot zochten in die tijd naar manieren om beelden vast te leggen. Na hun kwamen weer anderen en zo zijn er in de loop van de jaren vele manieren gevonden om het licht te vangen.

Als kunstenaar houd ik mij naast het schilderen bezig met fotografie. Met name de oude historische fotografische technieken hebben mijn belangstelling omdat ze heel sfeervol kunnen zijn. Ze hebben vaak een mysterieuze uitstraling.
Ik heb me verdiept verdiept in drie van deze fotografische afdrukprocessen, namelijk het Cyanotype-proces, het Gombichromaat-proces en het VanDykeBrown-proces.
Het zijn alle drie contactafdrukprocessen, dat wil zeggen dat het negatief in contact word gebracht met een van te voren met lichtgevoelige chemicaliën behandeld (gesensibiliseerd) papier of andere drager. Het negatief heeft dus de zelfde grote als de afdruk. Het is daarom van belang om met relatief grote negatieven te werken.  Het papier met het negatief erop worden tegen elkaar aan gedrukt en belicht. De meeste alternatieve processen gebruiken ultraviolet licht (UV) als lichtbron.

Cyanotype-proces

Het Cyanotype- of blauwdrukproces werd uitgevonden in 1842 door Sir John Herschel. Er word gebruik gemaakt van twee stoffen, namelijk oplossingen van ijzerammoniumcitraat en kaliumferricyanide. Wanneer deze bij elkaar worden gebracht worden onder invloed van UV-licht ferrizouten omgezet in ferrozouten, waardoor de typische blauwe kleur ontstaat.


Gombichromaat-proces

Het Gombichromaat-proces was populair in het begin van de 20e eeuw. In die tijd werd onder leiding van Alfred Stieglitz de Photo-Secession opgericht. Een groep kunstenaars die de fotografie als kunstvorm gelijkwaardig vonden aan de schilder- en beeldhouwkunst. Zij gebruikte het gombichomaatproces om zijn schilderachtige kwaliteiten.
In het Gombichromaat-proces worden waterverfpigmenten opgelost in Arabische gom. Deze oplossing wordt samengevoegd met een oplossing van kaliumdichromaat. Papier wordt hiermee gesensibiliseerd. Na droging wordt het papier met het negatief erop belicht. UV-licht zorgt ervoor dat de Gom in samenzijn met het kaliumdichromaat gehard en onoplosbaar word, waardoor het pigment vast blijf zitten aan het papier. De eindafdruk bestaat dus louter uit de gebruikte pigmenten, net als bij een aquarel.


VanDykeBrown-proces

De naam van dit proces is ontstaan doordat de bruine kleur dezelfde is als de kleur in olieverfschilderijen van de 17e eeuwse Vlaamse schilder Anthony van Dyck. Er word gebruik gemaakt van ammoniumferricitraat en zilvernitraat als sensibilisator.
 
Copyright 2015. All rights reserved.
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu